Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillallah Allahuakbar

The Blog Since-07/12/2010

Daisypath Anniversary tickers

29.12.11

Tercomel sudaaa...

Ye...comel. Korang blogger yang comel kerana buat Muni tersengih. Tadi Muni ade baca entri taw pasal tergoda kat pipi wanita bagai. Pelik jugak dia post yang tu sebab bukan senang taw dia nak cakap sal hal ni. Dia yang dimaksudkan adalah sedara iPai. Baru ku tahu pandangan mata lelaki macam mane ek. Yang muka macam baik pon sebenarnya berfikiran sama tetapi level je berbeza. Haha, cam men pes lak. Bukan ipai je, blogger lain pon ade wat Muni tersengih taw terutamanya yang tersenarai dalam bloglist Muni.

Tercomel sudaa? Kenapa tercomel sudaa? Bagi Muni sesiapa yang wat Muni happy adalah sangat comel. Mood Muni tak OK taw. Korang agak sendiri la kenapa. Campur keje yang banyak same. Tapi, bila Muni blogwalking, terus Muni happy. Ada jugak entry yang wat Muni gelak sakan. keep it up, guys. TATA~~


25.12.11

Siapa Lebih SOPAN?

Cam outdated je guna header gambar Angry Bird? Tak mengapa. Tak ade idea langsung nak buat header ape. Tak payah tunggu 2012 nak tukar header. Bila dah menyampah tengok muka sendiri kat header lama, itu menandakan waktu tersebut  amat sesuai untuk tukar header. err...Asalkan simple sudah. Huhuhu..

SOPAN

Nasihat perli:-
Duduk elok-elok sikit..
Jangan nak gelojoh sangat ..
Gelak tu tak boleh ke nampak macam perempuan sikit?

Tengok kiri kanan:-
Bab* betul la...geram giler..aku cakap yang warna merah, bukan kuning, bahlul!
Menatang ape yang kau cakap pon aku tak paham...
Tak payah nak kerek sangat la der, lu punya perangai bukan cam lebai pon, jangan nak nasihat orang lain...
Bodoh cam lembu!


1. Tutur kata
Tak cukuplah. Tutur kata Muni pon tak cukup lembut nak jadi macam perempuan Melayu terakhir tetapi sekurang-kurangnya Muni tak pandai nak membentak kat orang macam orang yang dia cakap tu dok jauh. Tak fahamlah dengan orang yang  cakap kasar. Bukan harap nak jaga hati orang lain. Tetapi menyampah taw dengar kata-kata kesat. Macam orang tak beradab dah. Sedangkan tutur kata Nabi Muhammad S.A.W pon lemah lembut. Law ko tak ikut Nabi S.A.W, ko nak ikut sape lagi. Umat sape ko ni?


2. Berpakaian
Dah bosan dengar ayat "dah aku memang macam ni, nak buat macam mana lagi?" Kalau style natural ko tu bertutup aurat, takpela. Law tak nak tutup aurat pon, pakailah sopan sayang. Tapi Muni tak terkecuali daripada berpakaian tak senonoh taw. Ek? Sekarang pon susah taw nak cari baju menutup aurat sepenuhnya. Tahu tak kenapa? Sebab terlampau banyak permintaan untuk baju-baju yang cukup padan je. Jadi style dah pakai baju ketat dan tak cukup kain. Law betul-betul nak dapatkan pakaian yang "longgar", ne cari baju saiz paling  besar tak pon pergi kat kedai muslimah.


3. Perlakuan
Perangai Muni pon tak cukup sopan taw. Tak macam perempuan sangat. Tak faham kenapa.Hek3 Kadang- kadang Mak Ayah dah bagi didikan yang secukupnya, tetapi bila masuk ke dalam sesuatu kumpulan, perangai berubah habesss. Tapi kaa orang law nak tahu perangai sebenar seseorang, tengokla masa dia berada di atas jalan raya. Melintas ke, bawak moto ke kereta ke, tengok biadap x? Fuhhhh


Ape yang Muni cakap ni? Tak menarik langsung! Muni pon tataw kenapa jadi macam ni.errrrrrrrrr. Takde idea la nak wat entry musim ni. Jadi lumpy, taw dak? Muni cuma doakan semoga tahun 2012 penuh kegembiraan buat semua orang. Insya ALLAH.







19.12.11

I'll Leave...

Kamu pernah ceritakan saya mengenai kisah lalu kamu dan saya tidak berniat untuk menjadi salah satu daripada kisah lalu kamu. Mungkin saya tak layak untuk kamu, ia buatkan saya ingin berlalu pergi seperti mereka. Saya faham, saya tahu apa yang kamu nilaikan... Saya harus pergi daripada hidup kamu kerana perasaan sayang itu amat menyakitkan. Saya wanita. Dia juga wanita. Dan saya tidak kisah berkongsi banyak benda tetapi bukan hati. 

Mungkin dia bukan siapa-siapa bagi kamu. Tetapi siapa saya buat kamu?

Saya tahu kamu. Tapi kamu tidak kuat untuk mengakui saya sebagai siapa. Maaf. Saya tak rela dera hati saya lepas ia pernah parah kerana orang lain. Saya tahu kamu tak suka dengan cara saya berkata-kata. Kamu tahu saya tak pandai menipu, benar? Saya juga tak suka mengongkong, tidak suka juga memaksa. Bila saya lihat dia seperti hadir dalam hidup kamu, saya harus berlalu. Dia  bakal membahagiakan hidup kamu. Ia bukan tanda mengalah, ia pasrah.

Hati kamu?Bagaimana dengan hati kamu?

Kamu terlalu banyak berahsia. Rahsia pernah menikam-nikam hati saya. Saya takut rahsia kamu juga berbuat perkara yang sama pada saya. Kamu tak kejam. Saya yang kejam kerana membiarkan diri sendiri menyukai kamu. 

Waktu ini sudah seperti terlalu lewat. Penantian satu penyeksaan. Saya tahu, lepas ni kita mungkin akan dipisahkan oleh jarak dan waktu. Mungkin saat itu, kamu akan lebih mudah untuk melupakan diri saya. Apatah lagi dia dekat denganmu. Saya dapat merasakan kamu bakal menyayanginya. Pasrah.... 

Terima kasih kerana hadir mencipta kenangan manis kita bersama. Sangat manis seperti kamu jua...

Jika benar ALLAH SWT ingin kita bersama, kita akan ketemu juga dalam apa jua keadaan.

Betulkan saya jika tersilap. Beritahu saya jika kamu sudah ketemui nota ini. Marahlah saya kerana meluahkannya begini...kerana saya...berbeza dengan mereka.....

17.12.11

Di Tampar!

Pedihnya..Sakit..Malu...nak nanges..


Metafora..hiperbola..


Itulah citenye bila Muni mendapat markah terendah dalam satu subjek ni. Tak pernah seteruk ni kot. yeke? Yang pasti Muni rasa macam Muni tak pergi kelas. Susah sangat. Tak sangka lect amik sub paling sub dalam topic tu untuk dijadikan soklan test. Muni malu nak cakap kat Candyman kenapa Muni nak stop jumpa dia walaupun kehadiran dia tak effect Muni nye study. Padahal malam sebelum test tu Muni tido awal gila kot, langsung x study. Salah diri sendiri la. Sekurang-kurangnya Muni tak meniru sehingga dapat markah setinggi mereka itu.Huk3. Law Candyman taw ni konpem ne bebel, habess. Tapi Muni taw Candyman akan dapat taw jugak. Kenapa? Tu hanya dia sendiri yang leh jawab. Hehehe.


Erm..Tinggal seminggu lagi sebelum Muni menghabiskan sem terakhir sebelum final exam dan memulakan latihan praktikal. Erm.. Muni kena wake up dan refresh diri sendiri. Pasni dah tak jumpa kawan-kawan kelas dah. uWAA.. Sebenarnya Muni malu nak shuweet2 ni. Tapi siyes Muni cakap, korangla classmates paling havoc, cool, helpful paling banyak main dan paling kuat bodek..errrr Muni akan rindu korang..uwaa... OK! Wake up! Siapkan assignment environment kamu sebelum somebody envy u. Hak3. Asyik mengarut je aku ni.

11.12.11

Jadi Tunggul itu Best

Jadi tunggul itu kadang-kadang sangat best. Sangat bebas. Best nya diabaikan. Kita dengan dunia sendiri.Bila orang tak kisah kewujudan kita, kita berpeluang menjadi punca kaki orang lain berdarah. Ye lah. Nama pun tunggul, sape suruh diorang sepak kan.

~sigh~

Masalahnya kita tak boleh jadi tunggul sebab kita punya hati. So, law dah elok-elok Allah SWT kurniakan ko jadi manusia tu, bersyukurlah.

Faham?!!!

9.12.11

Lamunan Terhenti.




Entry ni dikarang oleh kerana tak mahu mengutuk orang dan tak mahu menambah bilangan dosa. Mood Muni tak OK dan Muni memilih untuk menulis entry ini.

Aku dalam entry ini merupakan seorang lelaki yang bernama A. 

Nama aku A. Aku merupakan seorang lelaki bekerja yang mempunyai gaji yang sederhana tetapi boleh menyara diri sendiri dan sudah mampu untuk kahwin. Aku punya seorang teman wanita yang bernama Cinta. Wajahnya mungkin bukan seperti Lisa Surihani tetapi sedap mata memandang dan mempunyai wajah keibuan. Gayanya dan hatinya lembut, aku tahu itu walaupun dia selalu berlagak keras hati dan berpura-pura tidak cemburu bila aku bercerita mengenai perempuan lain. Aku sayangkan Cinta. Ya, sesungguhnya dialah yang aku idamkan untuk dijadikan seorang suri dalam hidupku.


Semuanya terjadi apabila Cinta diterima bekerja dalam sebuah syarikat terkemuka di selatan tanah air. Aku merasa sedikit tercabar melihat kejayaannya kerana aku hanya mempunyai pendapatan tidak seberapa berbanding dia. Cinta sungguh murni. Dia tidak pernah membandingkan dirinya denganku jauh sekali mempersoalkan siapa aku. Dia selalu cuba untuk membahagiakan aku. Dia juga manja walaupun dalam tingkah kasarnya. Sungguh naif teman wanitaku ini.


Sesungguhnya aku buta. Buta dalam menilai kesetiaan dia. Hatiku mula goyah apabila berjauhan dengan Cinta. Walaupun aku pernah menetapkan untuk memilih Cinta dalam hatiku, namun jarak yang memisahkan dan dugaan yang hebat di sini membuatkan aku alpa. Oleh kerana aku berjauhan daripada Cinta, kami selalu berhubung melalui SMS dan call. Ya, Cinta selalu menelefonku kerana itulah dia. Dia tidak pandai berahsia dan selalu berterus terang apabila dia merasakan rindu padaku. Hampir setiap masa dia menelefon dan SMS. Kadang-kadang aku merasa rimas sehinggakan kadang-kadang aku membiarkan panggilan dan SMS nya tidak berjawab.


Silapnya aku. Aku silap kerana tidak menjadi pendengar yang setia. Selepas beberapa bulan Cinta bekerja di syarikat itu, dia sering mengadu mengenai rakan sekerjanya. Selalu mempunyai masalah dengan persekitaran yang baharu itu. Aku selalu menasihatkannya supaya berfikiran positif dan bersabar. Aku merasakan bahawa Cinta hanya inginkan perhatian dan suka mengata keburukan orang. Kadang-kadang aku rimas mendengar luahannya dan selalu menukar topik. Cinta tidak selalu menangis sepertimana gadis lain. Ya, dia tidak mengongkong aku cuma selalu inginkan masa bersama.


Suatu hari Cinta meluahkan mengenai keadaan kesihatannya yang tidak memuaskan. Aku turut risau. Ya, kerana dia berjauhan dengan keluarga. Namun selepas itu dia terus menerus meluahkan mengenai keadaan kesihatannya. Aku beranggapan bahawa dia cuba memancing perhatianku seperti mana dia bercerita keburukan rakan di tempat kerjanya. Aku akan cuba menasihatkannya supaya selalu bersenam dan jaga pemakanan kemudian menukar topik.


Aku merasakan rasa sayang aku pada Cinta mula pudar kerana berjauhan. Tambahan lagi, aku bosan mendengar luahan hati Cinta. Lama-kelamaan, aku mula hanyut dengan dugaan di tempatku.Tidak perlu aku ceritakan di sini betapa aku lemas dalam keseronokan di tempat orang. Aku semakin kurang melayan Cinta. Walaupun Cinta sedar mengenainya, tetapi dia tetap bersabar. Segala SMS dan panggilan telefon daripada Cinta sudah tidak ku balas lagi. Lama-kelamaan , berita daripadanya sudah tidak aku dengar lagi tanpa aku sedari.




Setahun kemudian, aku keluar minum bersama dengan rakan-rakanku di sebuah restoran pada suatu malam. Tiba-tiba aku terpandang sepasang manusia sedang meuju ke sebuah meja. Wajah yang tidak asing lagi. Cinta. Cinta bersama seorang lelaki yang segak dan gayanya seperti seorang yang berada. Jika diikutkan hati, mahu sahaja aku menumbuk muka lelaki itu dan menengking Cinta di hadapan khalayak ramai kerana keluar bersama walaupun kami masih belum memutuskan hubungan kami. Aku hanya memerhatikan dari jauh. Ya, Cinta tidak ubah seperti dahulu cuma kelihatan lebih anggun. Mereka berbual mesra namun Cinta masih menjaga batasnya sebagai seorang wanita kerana aku kenal Cinta tidak akan sewenang-wenang bertepuk tampar dengan mana-mana lelaki. Gerak geri mereka aku perhatikan sehingga mereka berlalu pergi entah ke mana.


Rindu. Ya, aku mula merasakan rindu itu. Rindu pada tawa manjanya. Rindu melihat dia berkata-kata. Hati ini mula dihujani rasa bersalah kerana mengabaikan Cinta. Adakah lelaki itu kekasih barunya? Tunangannya? Suaminya?Mungkinkah. Tidurku malam itu tak lena. Aku terbayangkan Cinta dengan wajahnya yang lembut itu. Aku mencari-cari nombor Cinta dalam contact list. Sayangnya, nombor itu sudah bertukar milik. Hampa. 


Mulai saat itu, pelbagai cara yang aku cuba untuk mendapatkan Cinta. Aku berulang pergi ke restoran itu semata-mata untuk bertemu dengannya. Tidak berhasil.  Aku juga cuba menjejaknya melalu rakan-rakannya namun mereka juga sudah lama tidak tahu khabar berita dari Cinta. Namun aku tidak berani pergi ke rumahnya kerana sewaktu aku mengenalinya dahulu, aku hanya pergi beraya sahaja ke rumahnya kerana hubungan kami dirahsiakan daripada keluarganya.


Sehinggalah suatu hari, aku melawat sahabat baikku yang terlantar di hospital. Sewaktu bersembang dengan rakanku, aku ternampak lelaki yang bersama dengan Cinta pada malam itu. Namun kali ini dia kelihatan lain sekali. Rupa-rupanya, dia adalah doktor yang merawat sahabatku. Lagaknya sangat menyenangkan dan ramah. Ingin sahaja aku ringankan mulut bertanya mengenai Cinta namun tidak terkeluar. Aku pulang dengan seribu tanda tanya.


Keesokan harinya, aku datang lagi. Dalam lif, aku serempak doktor yang sama. Aku menyapanya. Kami berbual panjang mengenai keadaan sahabatku. Antara sedar atau tidak, aku keluar daripada lif bersama dengannya walaupun wad sahabatku di tingkat berbeza. Dia menuju sebuah bilik pesakit. Aku berhenti di pintu dan meminta diri. Sewaktu ingin berlalu, aku menoleh ke arah cemin pintu bilik itu yang hanya kelihatan sedikit. Cinta. Cinta sedang berada di atas katil pesakit di sisi seorang jururawat. Matanya terpejam. Tidur barangkali.


Ingin tahu, aku menunggu doktor tersebut keluar. Aku menatap wajah Cinta sepuas-puasnya kerana rindu yang teramat. Mukanya agak pucat dan dia kelihatan agak kurus. Mataku teralih kepada laporan kesihatan yang berada di kepala katil. 

"Leukemia- Third Stage"

Aku meraup wajahku. Ya Allah Ya Tuhanku..... 


ps: Mood da OK balik..hoyeaaahhh..hehe...

Lelaki Sejati dan Jantan Binatang

Baru je baca belog abang tak angkat yang post entry tajuk Jantan Binatang. Tak shuke tak shuke tak shuke!!! Kenapa dia wat bini dia macam tu. Waaaa...law Muni ade kat tempat tu mesti Muni pengsan sebab tak tahu nak buat ape pakai bedal je dia ni. Tapi siyes Muni cakap Muni seram tengok pompuan kena pukul apatah lagi law badan yang kecik ini merasanya. Tapi abang tak angkat Muni ini harus dipuji kerana bertindak seperti seorang lelaki. Macam Hariz dalam cite ombak rindu laaaa.sebab dia yang nak samakan diri dia cam Hariz. Tu baru abang Muni.

Kamu diberi sesuatu dugaan itu kerana kamu dapat melaluinya.

Allah SWT tahu abang tak angkat Muni ni dapat buat sesuatu sebab tu la dia nampak apa yang terjadi. Boleh Muni tahu lokasi kejadian? Hukhukhuk. Law tanak gitaw xpela bang. Hukhukhuk.

Lelaki Sejati....fuhhh..susah der nak cari pada zaman-zaman ni sepertimana korang nak cari wanita solehah. Untuk mendapat wanita solehah, korang kena jadi lelaki yang soleh. Hrmm. Tu la. Layak ke dapat lelaki sejati law diri tak sehebat Siti Aisyah? Layak ke dapat pompuan solehah jika diri tak setawaduk Rasulullah SWT? Walau sesiapa pun korang inginkan, berdoalah untuk mendapatkan yang bakal membahagiakan kamu sebab korang nak pakai untuk seumur hidup kot, tu pon law korang takde niat nak cerai. Ya, pertemuan dan perpisahan itu di tanganNya namun kita sebagai manusia wajib berusaha, berdoa dan tawakkal. 

Orang cakap hidup ni karma, apa yang kita buat kat orang akan dapat balik kat kita. So berbuat baiklah sesama kita.

Pandai betul Muni cakap ek?OK2....Muni pon tengah giat akan berusaha. Hehehehe...

Ya Allah Ya Tuhanku, jauhkanlah aku daripada bala dan musibah sepanjang hidupku. Jauhkanlah aku daripada ikutan hawa nafsuku supaya aku dapat mencium syurgamu... Amin Ya Rabbal Alamin.

6.12.11

Ada BF?

Candyman dan Muni..ahakss

Semalam ada sorang abang tersayang -bukan pakwe ek- yang dok nanye soklan ni. Walopon  dia tanya sekadar nak bagi Muni tersengih, ia cukup untuk buat Muni terpikir balik dalam gelak sorang-sorang. Ade pakwe ke aku nih? Pakwe tu ape? Motif pakwe tu ape?

Abang, Muni tataw la. Muni takut dah nak suka kat orang. Tapi ada kawan Muni yang tua setahun daripada Muni cakap umur macam dia pon da takot law tak jumpe sape2 nak dijadikan pakwe. Muni kena bimbang tak? Tapi Muni taknak silap pilih orang. Tak sedia lagi.

Muni tak suka perpisahan...

Tipula law cakap hati Muni tertutup dan terkunci rapat. Tapi serius Muni cakap


Muni takut terluka...lepas peristiwa hari tu


Tamaw cakap pasal bf dah. Nak cakap pasal benda yang wat Muni happy lak walopon Muni nanges semalam-oopss-Muni nanges-horay, bukan senang nak tengok Muni nangis. Semalam Muni tengok Ombak Rindu. Haha. Muni nak sangat tengok sebab Muni baca novelnya. Muni nanges sebab Muni taw macam mane susah diorang nak feel watak tu. Jiwang karat? Lantak korang la nak ckp ape. Yang penting kepuasan menonton tu yang buat Muni happy. Nak harapkan orang2 tu yang wat Muni happy? Haremm.

p/s:hahaha...agak2 Maya Karin ada cam muka Muni tak?lantakkkk la korang nak cakap ape..y penting Muni layannn je cite die..hehehe

5.12.11

Futsal!


Semalam Muni main futsal untuk sportday. Letiih~~~~~~ tapi beshhhhh~~~~~ Malas nak ngapdate belog. Itu sahaje kengkawan. Babai..Hahahaha

3.12.11

Dah OK Balik?Aiyyakkk~~

Lepas Muni post entry Terlalu Lama Tidak Menangis semalam, air mata Muni tak nak keluar. Erkk? Kenapa ek? Perasaan sedih tu ada, teramat sedih dan sakit. Mungkin Muni bukan kaki nangis kot. Mungkin Muni kuat lagi kot, tak perlu nangis kot, sekadar geram kot. Banyak betol kot nya. Hahaha.

Malas la nak fikir pasal orang yang buat Muni menangis!

Terlalu Lama Tidak Menangis

Selepas peristiwa Muni clash hari tu, sudah lama Muni tak merasa sesedih ini. Sangat sedih dan letih bersabar. Muni merungut? Sedangkan badan yang letih bekerja memerlukan rehat, apatah lagi hati yang selalu menahan perasaan juga perlu menangis supaya tekanan itu hilang. 'Biarkan sahaja'-ayat ini selalu bermain dalam fikiran. Namun apabila hati terlalu sakit, apa lagi yang boleh dibuat? 

walaupun apa sahaja yang dibuat supaya dapat melihat senyuman di bibir insan di sekeliling kita, tak mungkin semua apa yang kita buat dapat membahagiakan mereka...sudahlah...lelah...

biarkan aku menangis~~

22.11.11

YO_ COMPLETED ME! ~thats what i miss~


Alamak, lagi 2 bulan nak habis belajar. Pastu praktikal. Muni da dapat 2 tempat praktikal. 2 2 tu hotel. Satu kat Bayview Langkawi dan satu lagi kat Hotel Seri Malaysia, Kangar. Tataw lagi nak pilih y mana satu. Korang tolongla suggestkan. Hehe. BMB5AD, mesti Muni akan rindu korang semua taw. Ni dak kelas Muni. Kitorang sangat suka gelakkan orang lain...dan gila bergambar....


19.11.11

Aku Dicium..ahhh!!

Oh asyiknya persaan ni. Walaupun dicium tanpa kerelaan dan tanpa sedar, Muni sangat eksaited. Sampai bengak bibir I dikerjakannya. Sangat bahagia apabila bibir yang bengkak dan kemerahan ini mendapat  perhatian ramai. Terasa diri ini seperti di awang-awangan.

Woi nyamuk!!!Law nak gigit boleh tak jangan gigit bahagian muka. Pedih jugakla. Susah nak cakap dan merapu dengan keadaan bibir yang cani. Hahaha. Dah macam Kilafairy bibir atas Muni ni! Orang syok tidur, dia mai buat kacau..Geram toi. Dahla pasni nak kuar ngan Candyman. Haha.

Cakap sal cium-cium ni kan, korang mesti dah lali tengok orang cium-cium kan?ekspesheli dalam filem la. Tatawla korang pernah tengok secara live atau hadapinya.Hahahaha gelak jahat. Muni ada satu soklan la nak tanya korang. Muni dengar kat lagu Grenade dari Bruno Mars cani-

"Should have known you were trouble, 
From the first kiss,
 Had Your Eyes Wide Open, 
Why Would  They Open? "

Toi ke depa cakap law pasangan kita comolot dengan mata terbuka, maknanya dia ada sembunyikan sesuatu or curang la an? Muni tataw..Cane nak taw orang tu sembunyikan sesuatu atau curang sebelum kawen law kita tak pernah cium dia? Fuhhhh..Ne la taw yang baca ni ada ilmu cium kot. Hukhuk. 

18.11.11

Ku Tahu Kau Rindu..Ahakss

Ala..bucuk2. Rindu ye? Saya memang suka wat orang rindu neh..diamlah!!!


Dah lame Muni tak ngapdate belognye. Heehe. Korang tawla bosh beshar macam ai. Haha..Muni sibuk dengan hal duniawi sangat. Sampai makan pon tak lalu taw fine, tipo..selera makin bertambah adaaa~


Selesai menduduki SPM! koya! Takdela, tadi baru je pas test Strategic Marketing Management. Fuhh, berpeluh wa meniru menjawab!. Banyak yang tak sempat tiru jawab tadi. Tapi takpe, itulah yang anda perolehi hasil daripada enjoy study yang sekejap dan menonton perlawanan bola malam sebelum test.

Bercakap mengenai perlawanan bolasepak antara Indonesia dan Malaysia, Muni boleh rumuskan bahawa rakyat tempatan sudah mula memberi perhatian terhadap pasukan bolasepak tanahair. Tak payah cakaplah macam mana layanan orang Indonesia terhadap rakyat dan team kita. Boleh dosa je sebab masa amatlah singkat untuk memikirkan mengenai orang yang menyakitkan hati kita. Yang tak boleh blahnya, satu rumah jerit2 tengok game semalam. Geram nye pasal besela orang pompuan kan. Wakawaka betollah!!.

Pagi tadi sempat dengar HotFM bercerita mengenai sokongan paling unik pernah anda lihat dan alami. Yang paling tak bleh blah, ada sorang pompuan mengandung tu bersorak kuat sangat sampai kan rasa sakit nak beranak. Pastu dengar cite, beranak betul, dapat anak lelaki. Dah takdir.... Hehe..

Esok, Muni busy lagi kot..err? Ye, Sabtu...busy wat apa tataw. Tidoq kot..haha..Japgi nak jumpa adorable lecturer Muni yang telah mereject introduction research Muni kat 3 kali..err. Harap2la kali ni beliau menerimanya. Amin Ya Rabbal Alamin.

6.11.11

Sweet Sacrifice~



Salam Aidiladha untuk semua muslimin.

Law sape-sape yang fanatik Evanescene mesti pasan tajuk entri ni merupakan tajuk sebuah lagu kumpulan tu.

Sebelum tu, Muni nak ucapkan selamat kembali kepada Cikgu Wan. Hari tu jumpa dia kat RPA Arau tapi tak sempat tegur dan Cikgu Wan pon cam rushing hari tu. 

Hari ni merupakan hari yang agak sunyi kerana mak dan ayah Muni sedang mengerjakan haji di Tanah Suci. Suasana agak berbeza dan sayu. Balik rumah je takde feel. I want my mother and father right now....(T.T). Nasibla ada adik-adik dan anak buah yang comel menjadi mangsa buli padahal aku yang kena buli. Hahaha..

Muni rasa Muni tengah rindu kat seseorang kot~ Tu yang perangai pelik semcam je. Hehehe. Takde la..Propa je.. Walaupun propa, tapi ia sweet. 

***
Korang tahu tak benda/seseorang yang mudah nak dapat mudah jugak nak hilang/rosak? Tapi ia takkan mudah hilang jika korang ambil berat terhadap benda/seseorang itu. Jadi jika korang dah dapat sesuatu benda tu, berhati-hati. Jangan rosakkan dan lukakannya supaya ia akan bertahan lama. Tingkatkan tahap kesabaran korang jika benda/seseorang itu memberi ujian besar kepada korang. 

Jangan terlalu obses dan jangan pula terlalu mengambil mudah terhadapnya supaya kamu lebih bersedia bila masa ALLAH SWT mengambilnya sementara atau selama-lamanya daripada kamu.

Anggaplah kesabaran korang itu adalah pengorbanan paling manis pernah korang buat...

2.11.11

Si Manis

Lagu kegemaran Si Manis walaupun Muni bukan "This girl"

Muni rasa sayu. Esok,  Muni akan bertolak pulang ke Terengganu untuk cuti Aidiladha dan mid sem selama seminggu. Si manis akan hantar Muni pulang. Muni pon tak faham apa yang tak kena dengan mood Muni. Yang pasti Muni rasa lain macam dan cakap perkara yang bukan-bukan walaupun itu memang kebiasaan pon!. Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah ketenangan kepadaku.

Mengenai kekalahan Terengganu kepada Negeri Sembilan; Negeri Sembilan memang layak mendapatnya. Rezeki tidak berpihak kepada Terengganu barangkali dan kelalaian membawa padah. Sudahlah malam tu juga Chelsea kalah kepada Arsenal 3-5. Kalau tengok pada cara permainan, memang layakla dengan kekalahan itu. Alhamdulillah, rasa kecewa itu Muni kongsi bersama Si Manis yang pakai baju Chelsea malam tu hahahahaha

Petang tadi Muni pergi stadium -kompleks sukan UiTM Perlis, tengok game UiTM lawan UKM. Alhamdulillah, menang 3-0. Tadi happy lebih sikit sebab tengok ngan classmate dan jiran sebelah. 

Sangat sibuk dengan latihan praktikal dan sebagainya. Rindu nak bw korang. Tapi mood nak berblogging ni jatuh ke tahap siifar. Kenapa ye? Muni pon tak faham. Tunggu keghairahan nak berblogging datang balik, baru Muni speed bw blog korang. Leh cenggitu? Huhu

Siapa Si Manis? Orang Baru ke? Kawan je.. Kawan je laaaa..Antara kawan yang manis. Macam korang jugak. Tapi bezanya Si Manis di sisi Muni di saat suka dan duka..buat masa ni. Maaf, Muni bukan couple dan tiada istilah bf dan gf di sini. Tak nak sebarang komitmen. Biarlah masa yang tentukan segalanya~~~

25.10.11

Tido Dalam Kelas..Lagi

Salam....arghhh..syoknya menggeliat

Muni baru bangun tido ni taw. Kebetulan toliet dekat ngan lab, muni pon terus masuk update blog..bhahaha...japgi Muni sambung masuk kelas balik. Puas hati betol dapat tido tadi. Please, dont try this at class! Hahaha. Cane Muni leh tido dalam kelas dengan lect kat depan? Korang memerlukan teknik yang betol. Jika teknik korang betol, korang boleh tido dalam kelas lebih dari satu jam macam muni...hahaha..cane yek? xleh dedahkan kat sini sebab law ada yang detect, HABESS..

15.10.11

Terengganu~ Diam-diam Ubi Berisi



Ya...kemenangan ke atas Kelantan dengan agregat 5-3 melayakkan Terengganu ke separuh akhir menentang Selangor. Laluan Terengganu agak sukar namun InsyaAllah ada jalannya!

Kesian kat negeri saya bila pengulas sukan dan tetamu jemputan memandang rendah akan kebolehan kami semalam. Mentang-mentangla kami ni low profile dan tak banyak gebang cam sesetengah negeri dan tak ramai artis berasal dari negeri ini ada kaitan ke?Alhamdulillah, Terengganu dah buktikan!

Rasa kembang kuncup hidung ni bila tengok kejayaan Terengganu  tapi tak boleh happy sangat. Lepas ni lawan red giants. Agak-agak berapa skor semi ni yek?

Rasa semakin dekat dengan Piala Malaysia. Insya ALLAH dapat dijulang oleh seisi Terengganu. Amin Ya Rabbal Alamin.

11.10.11

Tangki Air Pon Kena Curik?

Arau,11 Oktober - Sebuah rumah sewa di daerah ini gempar apabila mendapati tangki air baru yang dibeli oleh tuan rumah sewa tersebut hilang dipercayai dicuri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Penyewa  rumah tersebut merupakan penuntunt universiti berdekatan. Rumah yang didiami oleh golongan pelajar itu kelihatan lengang selepas tangki yang diletakkan di hadapan rumah hilang. Tangki baru itu dibeli kerana tangki rumah sekarang mempunyai masalah kapasiti yang kecil. Pelajar-pelajar terbabit merasa terancam kerana rumah mereka menjadi sasaran perompak dan bimbang akan kejadian yang sama berulang lagi terhadap barangan lain pula. Kejadian dijangka berlaku apabila pelajar-pelajar terbabit menghadiri latihan praktikal dan ke kelas. Ia disedari oleh tuan rumah itu sendiri apabila ingin menukar tangki rumah.

Ini bukan berita akhbar mana-mana..ini kejadian yang berlaku kat rumah Muni. Takutnya. Kalau tangki yang besar tu pon boleh diorang curi, barang-barang lain apatah lagi. Ya Allah, lindungilah kami daripada golongan yang tidak bertanggungjawab ini. Muni harap korang pon lebih berhati-hati di masa hadapan, yek!

p/s:mungkin agak lawak kejadian ni hehehehehe..tapi bila diri sendiri terkena baru gigit jari..huuuu

10.10.11

Mat Ganja!

Korang pernah dengar lagu Mat Ganja tak? Haha...lagu itu agak lucah dan biadap tapi boleh buat korang tergelak. Muni first dengar lagu tu masa budak laki kat kelas dok main bluetooth lagu. Tu yang ada terdengar.

Apa yang Muni nak cerita sebenarnya adalah pasal seorang lelaki handsome ala..x habis2 lelaki handsome Muni ni.
Orang lain bukan main lagi nak tolak penyakit, dia cari bala penyakit. Rupa dah ada tapi akhlaknya, MasyaAllah.

Ini merupakan kisah pengajaran. Muni ada kenal sorang mamat ni. Bijak dan agak terkenal kat sekolah dengan ketampanannya. Family dia orang baik-baik. Dulu, semua awek dok usha dia. Muni pon. Mudah mesra dengan semua orang. Boleh dikatakan pakejnya lengkap.

Amat menyedihkan, baru-baru ni Muni jumpa dia dalam keadaan yang amat berbeza.Muni pon tak faham kenapa dia terjebak dengan najis dadah.

 Awak, mata awak yang bulat dan berseri-seri dulu dah jadi layu. Badan awak yang tegap dulu dah kurus kering. Rambut awak yang kemas tersisir rapi sudah berserabai. Bibir awak yang merah dan selalu tersenyum dulu kini kebiruan dan hambar senyumnya. Fesyen pakaian awak yang menjadi kegilaan dulu sudah tidak kemas.

Awak, masih ada lagi orang-orang lain yang sayangkan awak. Saya tahu awak masih boleh berubah. Walau apa pon yang jadi,walaupun saya tak tahu kisah sebenarnya, kuatkan semangat awak. Kerana air yang mengalir tetap terus mengalir walaupun apa halangannya. Saya harap awak juga seteguh dan setabahnya air.


p/s:

9.10.11

Sweet Sunday


Sedang menghabiskan masa bersama Nurul.
Ini sem terakhir bagi my BFF yet my senior yang tengah praktikal sem ni, Nurul. Muni ada lagi satu sem. Sangat low profile dan kurang clumsy daripada Muni...hehe...

Dear, Nurul..
Untuk hampir 2 tahun masa kita habiskan bersama.
Terima kasih kerana menjadi pendengar setia,kakak yang penyayang dan sabar dengan tingkah laku Muni..



8.10.11

Segmen : Aku dan Fake Lover

Entry Melekat dari Cik Gojes hingga 26 Oktober 2011


My Fake Lover: Henry Golding







Semalam, Henry bawa aku makan di restoran kegemaran kami di sekitar ibu kota. Henry telah menyatakan hasrat hatinya pada aku. Dia tidak mahu merahsiakan lagi hubungan kami kepada media. Aku akui, sukar benar untuk kami menyembunyikan kisah cinta kami berdua. Kali terakhir kami bertemu adalah ketika dia membuat penggambaran Without Boundaries di Pulau Redang.

Aku masih ingat lagi, dia terpaksa memakai janggut palsu, cermin mata dan songkok sewaktu mahu keluar dari chaletnya. Aku yang memerhatikannya dari jauh di sudut restoran berdekatan merasa amat simpati terhadapnya yang tetap mahu meneruskan hubungan kami. Tanpa aku sedari, air mataku menitis . Belum pon sempat aku menyapu air mataku, Henry tiba menghulurkan sekeping tisu. Dia cuba menenangkan aku. Manisnya kenangan itu.

Ketika kami asyik berbual mesra, mataku merasa silau dengan flash yang singgah. Rupa-rupanya, ada beberapa orang manusia sedang mengambil gambar kami. Aku ingin bangun tetapi Henry dengan pantas menarik tanganku. Dia dengan selamba menjelaskan kepada wartawan tentang hubungan kami yang sebenarnya. Aku cukup terkedu dalam khalayak manusia termasuklah peminat Henry Golding sendiri.



p/s: Cik Gojes, law yang ni tak cukup merapu, Muni upgrade lagi..bhahaha

PECULIAR

2010

Kak Zu parking motor betul-betul depan kedai aksesori dan elektronik. Aku pon menyibuk nak ikut Kak Zu masuk ke dalam kedai. Aku bukan gila gajet tapi aku sebenarnya masih dalam tujuan mencari thumbdrive yang berkapasiti 2GB ke bawah. Walaupun abang kat kedai cina yang aku pergi tadi dah cakap;

"sekarang ni susah dah nak jumpa thumbdrive 2GB dik.. 4GB pon nasibla kalau dapat."

Degil betul aku ni. Dah banyak kedai aku cari tak jumpa jugak. Termasuk kejadian semalam, dah 4 kali aku hilang thumbdrive. Cuai? Tak ade sape kenal perangai aku sebenar! Kak Zu sudah pon menunggu di luar kedai setelah urusannya selesai. Aku je masih terkebil-kebil dalam kedai tu mencari thumbdrive. Kalau dapat yang memory rendah, tak la rugi sangat kalau hilang lagi.

Sambil mata aku ralit memerhatikan keychain angry birds dekat ngan pintu kedai tu, tanganku cuba mencapai pintu. Tanganku meraba-raba mencari tombol pintu tapi tak sampai-sampai jugak. Bila aku berpaling, aku nampak si jambu masam sedang memandang tepat ke arahku. Rupanya aku tidak sedar pintu sudah terbuka dari tadi dan aku menghalang laluannya kerana asyik tengok keychain comel tu.

Toye dan kerek betul muka mamat jambu ni. Aku memang tak boleh tengokla muka kau der!! Cepat-cepat aku bagi laluan kepadanya dan keluar menuju ke motor Kak Zu. Kak Zu yang sedari tadi memerhatikan tindak tandukku tergelak. Gelak pulak Kak Zu ni ye!  Kak Zu tak tahu kot yang aku anti gila ngan si jambu masam ni kerana dialah yang berpakat ngan budak lelaki kelasnya  untuk kenakan aku sem lepas.Boleh kira mastermind la. Dan aku pon masih tak puas hati lagi ngan jambu masam ni.

                                                         *                      *                       *


2009

Buat kali ketiga, aku masuk ke dalam kelas mandarin yang dipenuhi oleh budak Akaun. Hanya aku dan kawanku, Yaya, budak Business yang menumpang kat kelas diorang. Kami terpaksa tukar kelas mandarin kerana clash dengan subjek lain.Seperti biasa, Yaya dan aku akan mencari tempat duduk belakang kerana tak siap assignment.hampeh tol.

Sepuluh minit selepas itu, tibalah masanya syaitan menghenjut-henjut kelopak mataku seperti biasa. Berat weyh. Menguap. Tu dia, aku dah diulit mimpi sepantas kilat. Tak tahu berapa lama aku hanyut.

Sedang aku enak dibuai mimpi, aku dikejutkan oleh mamat yang agak jambu kat sebelah kerusi aku. Ntah masa bila dia duduk kat situ tah! Aku perasan satu kelas tengah tengok aku . Gulpp...saat tu macam nak buat-buat pengsan je!

"Weh, madam suruh kau bangun, baca yang ni..."kata mamat jambu tu bersungguh-sungguh  separuh berbisik sambil menunjukkan perenggan yang aku sendiri  tak tahu apa maksudnya tah.

Tanpa membuang masa, aku terus bangun dan  membacanya kuat-kuat untuk cover perasaan malu yang menebal.

Belum pon habis aku baca, satu kelas menghamburkan gelak tawa yang menggamatkan. Madam pon tanpa rasa kesian gelak kecil kat aku. Err?

Aku berpaling ke arah Yaya dengan seribu persoalan. Cepat-cepat Yaya tunjuk ke atas kepalaku. Tu dia... Sebuah topi yang dibuat daripada kertas dan di lekatkan dengan pita kemas berada di atas kepalaku.

Hilai tawa lebih gamat daripada minyak gamat yang aku dengar daripada kumpulan jambu masam kat sebelahku. Der, lu da bikin gua panas ni der!. Madam menenangkan kelas kembali dengan menyuruh pelajar kembali diam. Aku buang topi kertas itu perlahan-lahan dan aku duduk semula dengan hati yang lebih hangat daripada biasa. Tunggu kau lepas kelas ni, mamat!

Baru aku tahu Yaya juga tertidur tadi tetapi sedar lebih awal daripada aku. Masa tu, 'tiara" kertas sudah berada di kepalaku. Dia tak sempat nak kejutkan aku sebelum si jambu masam itu suruh dia diam. Sebenarnya Madam tidak nampak pon aku tidur kerana terlindung oleh pelajar di depanku dan dia menyuruh pelajar dihadapanku bangun mengambil kertas soalan!

Masa kelas sudah pon tamat dan madam berjalan keluar dari kelas. Ku lihat si jambu masam sedang bersembang dengan rakannya. Tanpa membuang masa, aku ambik air kotak milo yang aku bawak, aku curahkan atas sneakers camel yang dipakai si jambu masam. Puas hati aku.

"Wei!!!Kau buat apa ni hah?" jerit manja jerkah si jambu masam itu.

Aku melangkah laju tanpa berpaling ke arahnya. Sentap jugak aku dengar suara jantan dia tu.Yaya aku tinggalkan terkebil-kebil ditempatnya. Apa tunggu lagi, kasut mahal do, lariii~~

bersambung....


7.10.11

Dunia masih berputar!


Letihla...kitorang ada projek besar lagi this coming December. Plus trip dan practical training.
Kacip Fatimah satu!hehe


6.10.11

Hati Seorang Lelaki (yang normal..hihi)



Kuingin kau jadi wanita mulia...
Yang tahu harga budi dan hati...
Seorang lelaki bernama suami...

Semua lelaki normal memiliki keinginan seperti bait lagu Permata nyanyian Kopratasa ni. Kata orang, sejahat- mana pon seorang lelaki itu, dia tetap berkeinginan untuk memiliki isteri yang baik.

Tapi dunia hari ni menakutkan la. Kebanyakan lelaki mudah cair dengan perempuan yang muda, seksi dan gediks hingga sanggup tinggalkan isteri yang baik dan anak-anak terkontang-kanting. Bernafsu benor korang ye?Muni teringin sangat nak tahu perasaan lelaki apabila putus ngan ngan awek atau bercerai dengan bini dia. Takde rasa menyesal langsung ke? Tak terasa terkenang-kenang saat manis bersama dulu ke?

Kisah lelaki yang ditinggalkan lain la ceritanya. Walaupun ditinggalkan, zaman sekarang susah nak jumpa lelaki yang tak kahwin lagi atau tak cari yang lain selepas berpisah. Yela...perempuan bukannya masalah besar pon kan?

Sekarang ni nak tanya lelaki yang meninggalkan. Macam mana rasa korang?  Rasa dah jantan sangat ke buat camtu kat orang?

Dan korang yang tertanya-tanya kenapa Muni emosi sangat ni? Tu..perkahwinan gambar duda dan dara(ke?) yang asyik menempel akhbar dan website sampai hari ni..rimas

1.10.11

Minda Cik Epal dan My Superseniors

Alaa..nak mengampu lettew...eheh..cane korang taw ni?

Tak ade maknanya!

Suka. Benar-benar suka baca blog Cik Epal. Sebelum ni, Muni tak tahu pon siapa blogger2 otai dan yang mana paling popular. Seawal masuk dalam dunia blogging pon Muni tak sedar nama-nama besar ni wujud. Sebab dulu Muni suka mengarang cerpen untuk di publish kat majalah sekolah. Ingatkan nak wat blog penulisan cerpen tapi tetiba je jadi tempat melepaskan perasaan dan ferasan..wawawa


Hinggalah suatu hari Muni terbaca kat blog seorang hamba Allah ni (maaf awak, saya betul-betul ingat nama blog awak) pasal Cik Epal dan bloggers senior yang len yang mantop bilangan followersnye. Dalam banyak-banyak blog yang diceritakan, blog Cik Epal la paling banyak Muni tekan popular entries dan older entries. Ntah jampi serapah apa la yang Cik Epal ni letakkan. Sampai walaupun tak buka blog Muni sendiri pon, Muni akan baca belog pengeluar iPhone ni oh yeah?


Secreto de Amor nya adalah, she's down to earth. Seperti juga Muni menyukai style Maria Elena. Lepas tengok video dia kat youtube accidentally  barula Muni taw dia ada blog.Opss...hehe. Tapi dia sangat dan amat cool. Muni rasa rendah diri bila baca blog2 yang vogue dan feminin sebab itu tiada dalam diri Muni. Kalau tengok je bloggers yang up to date in fashion, Muni macam ckp kat diri sendiri you juz dont have that honey. 


Bukan Muni cakap Cik Epal tak up to date tetapi apa yang difikirkannya juz sama macam Muni apabila melihat sesuatu especially make up and fashion. Contohnya recently pasal wedding Memey, she got the same thought like me. Dan entries sebelum ni pon banyak je yang sependapat. 


Muni sangat kagum dengan sape-sape je yang dare to be simple. Yang natural terhadap diri sendiri. Kita boleh rasa jika seseorang itu menulis sekadar melepaskan batuk di tangga atau seikhlas hati iaitu apabila kita membaca entry yang dipostkan hingga habis(melekat) dan kita komen pon bersungguh-sungguh. Cam berbelit je ayat aku ni?!



Dan Muni amat pantang terhadap mereka yang berhidung tinggi~


Muni nampak ramai yang ada potensi pergi jauh sebab gaya penulisannya betul-betul menarik. Tak macam Muni, bukan je followers tak berapa bertambah tapi jumlah orang yang baca tetiap hari pon, kalau tengok pageviews jadi macam Gunung Kinabalu dia punya fluctuate. Apatah lagi tak dihapdate atau bw. Plus, final year ni wat Muni sesak.


Muni tak letakkan Cik Epal kat senarai bloglist Muni sebab nak bagi peluang kat superseniors dan rakan Muni yang baru dan sedang meningkat naik. Korang bolehla melawat Muni punya superseniors dan rakan-rakan Muni yang sweet sebab diorang ada x-factor yang membolehkan diorang tersenarai.


Beauty is in the eyes of the beholder. Terpulanglah kepada masing-masing untuk menilai, menyukai atau menolak kerana masing-masing punya hak untuk memilih. 


Bak kata Nirvana~Come As You Are


p/s:lepas seminggu baru jumlah followers Muni bergerak...hampeh...junior saye pon pas 3 bulan dah mencecah 1000  orang.  

Aduhai..MALU edennn

Biasalah, belum baca pon dah ada orang menyampah ngan entry kita..harap-harap korang tak menyampah dengan kisah Muni yang baru berlaku sebentar tadi...Maybe bagi korang biasa2 je but well, i juz wud like 2 share.

Muni sangat terkenal dengan clumsiness.
Muni clumsy,clumsy Muni.

Pagi tadi semua famili hantar mak dan ayah Muni menaiki flight ke Jeddah untuk menunaikan haji kecuali akak yang baru pas bersalin. Keluarga Muni agak besar. Anak buah je dah 22 orang. Tapi petang tadi separuh dah balik rumah masing2 termasuk ipar duai.

Apa rasanya bila anda selalu memakai seluar tetiba suatu hari anda dengan selamba keluar tanpa memakai seluar di hadapan khalayak ramai? Sorry, itu hanya metafora~terlebih sudah

Seperti mana Nor Juma, yang bertudung, kalo tetiba dia bukak tudung kat public, mesti ada yang kutuk bagai nak rak an?

Tadi Muni baru balik daripada teman adik pergi shopping. Macam biasalah, Muni pelupa yang amat. Tak sedar ada yang bukan mahram dalam rumah. Keluar daripada bilik, Muni dengan selamba freehair. Mungkin sebab kat rumah Muni selalu ada abang kandung ngan kakak je tu yang Muni selamba badak je. Muni tak sedar kepala kosong tanpa kelubung dgn towel sekali pon.

Jangan cakaplah,Muni menyembang dan gelak sampai tak ingat dunia. Tak sedar yang ada manusia yang tertunduk-tunduk dan akak yang bagi hint. Lepas beberapa minit baru Muni ingat. Sedar je dengan apa yang Muni buat, Muni terus masuk bilik.

Sampai saat siap menaip entri ni, Muni tak keluar lagi dari bilik.Cane ni? Malu sangat~



p/s: Muni pernah dengar.....Perisai seorang wanita itu adalah perasaan malu, apabila malu itu hilang, harga diri wanita itu turut hilang bersamanya..


InsyaALLAH, Diterima dan Selamat Hendaknya









Ya Allah Ya Tuhanku




Kau lindungilah kedua ibu bapaku dalam menyahut seruanMu...


Terimalah ibadat mereka di tanah suci..


Selamatlah mereka pergi dan selamat jua mereka kembali..


Amin Ya Rabbal Alamin...






p/s:sayu~

30.9.11

Blue Moon

Izinkan diriku meluahkan rasa
Maafkanlah aku andai kau terasa
Biarku paparkan apa yang terjadi
Moga engkau tak ulangi


Somebody tolong nasihatkan Muni.
Adakah Muni terus-terusan buat kesilapan?

Kata orang bila satu pintu hati tertutup untuk kita, ada beribu pintu lagi yang terbuka.

Adakah Muni masih berharap pada pintu itu? Masalahnya sekarang, pintu itu tak pernah tertutup. Muni yang tutup pintu hati sendiri sebab terlalu takut peristiwa menyakitkan itu berulang lagi.

Wajarkah Muni buka semula pintu hati Muni?

Sorry guys...Muni is in the blue moon~

27.9.11

My BFF - Mrs Crab

HOREEYY... My BFF da start buat blog selepas dibujuk rayu berkali-kali..hehehe

Korang bolehla melawat Mrs Crab yang saya maksudkan


                                                                              
       KLIK SINI Mrs Crab

kENAPA mRS cRAB?

Kadang-kadang sesuatu harus dibiarkan menjadi rahsia...hehehe

Aku pon Tak Pahamlahhh!!

(entri ikut suke hati)

Tak pahamlah kenapa orang asyik salah paham. Mentang-mentanglah aku ni selalu ceria, time aku bad mood terus korang salah paham.

EVEN PELAWAK PON ADA PERASAAN UNTUK MENANGIS!

Aku bukanlah pelawak. Macam orang lain jugak. Ada masa aku harus bersendiri untuk refresh balik otak yang berserabut. Boleh pulak ngko pikir aku nak marah kat ko, tak puas hati kat ko la, ape lah. Pastu mulalah ngko nak masam muka. Takde pulak nak tanya baik2 kenapa.?Adehhh. Mana korang tahu kalau aku tetiba teringatkan bekas pakwe ke, rindu kat mak ayah kat kampung ke, datang bulan ke? Asyik nak salah paham je keje ngko ek.

ADAKAH MEREKA MENDENGAR ANDA SAAT ANDA MENANGIS?

Tak dengar pon takpelah.Yang penting, juz leave me alone for once or twice.

KITA TIDAK SELALU DAPAT MEMBUAT ORANG LAIN BAHAGIA.

Kalau korang tanya Muni ape tah Muni cakap ni. Ini adalah Furious Tuesday. Lantak ko laaaa~~

23.9.11

Bila Suka Bertukar Benci



Hampir 2 minggu sudah Muni memulakan sem baru. Dugaan demi dugaan dilalui. Sedih apabila teman baik sendiri menjadi seseorang yang tidak kita kenali lagi. Sungguh tragis apabila sesuatu yang kita pernah suka, puja atau sanjung menjadi sesuatu yang amat kita benci,menyampah dan buat kita sakit hati.Tidak mengapa. Muni redha dengan semua ketentuannya. Muni masih punyai perkara yang lebih penting daripada memikirkan tentang apa yang telah kamu lakukan, teman.

Muni mula sibuk fikirkan tempat untuk praktikal. Ada cadangan? Doakan Muni mendapat tempat yang sesuai ye, kawan2~

p/s:who cares?

14.9.11

Banjir dan Blur

Terbaikkk..memang terbaikk...

Malam yang Muni nak balik Perlis, bas lewat sejam lebih. OK! Duduk dalam bas rupanya no tempat duduk yang diberikan adalah tidak sama. Diorang cakap duduk mana-mana je. Terpaksa duduk dekat lelaki dalam bas yang penuh. OK! Bumbung bas yang tidak ditutup kemas akibat rosak membuatkan baju Muni basah terkena tempias air hujan. Tengah tidur baru tersedar. Dahlah bas penuh kan. OK!! 

Sampai kat Kangar, hujan lagi lebat. Teksi selepas sejam baru la ada sebab terlampau ramai orang.Lapar jangan cakapla kan. OK! Sampai kat rumah, bilik Muni bersepah. Wah, sem ni 8 orang serumah dengan bilik air yang satu. Kenapa Muni baru tahu?! WAA..OK!!!.

Keesokan harinya, Muni sorang-sorang. Seorang roomate Muni pergi praktikal, seorang lagi tak mahu balik sampai minggu depan. OK, Sangat bosan. Tengok TV, makan  , tidur. 3 hari berturut-turut. Dengan jalan kat depan yang dipenuhi air, tak boleh pergi ke mana-mana.

Apa yang paling best, kerana banjir, Uitm Perlis mengumumkan CUTI selama 2 hari. Dan pagi tadi class cancel lagi. Waa...sangat TERBAIK!!!!!

Kalau Muni tahu, minggu depan baru Muni balik!

p/s: Dalam kita merungut terlupa pula untuk bersyukur kerana air tidak melimpahi rumah Muni dan Muni selamat sampai ke Perlis dan sebagainya. ..muhasabah diri!

10.9.11

Audioshow@Pesta Tanglung

Ini mungkin entry terakhir Muni sebelum berangkat ke Perlis malam ini. Malam tadi, Muni berpeluang menghabiskan masa mengunjungi  Audioshow dan Pesta Tanglung di Pulau Warisan, Kg.Cina, di Pusat Bandar Kuala Terengganu. Meriah. Cukup meriah apabila semua kaum berkumpul di sana. Memang satu Malaysia.

Mereka cakap perempuan yang suka kereta tu gila besi..eh? Habis tu yang suka audio tu gila audio la? ek? Tak setuju! Minat je pon bukan tak boleh hidup tanpa kereta pon! Gila kentang, gila GCB,gila topup..bla..bla..bla..(merepek meraban)



Juara kereta paling menarik dan audio paling bombastik!

Kat kereta ni ada sticker angry birds yang besar punya tapi gambar dia ada kat kawan kakak. hurmmm..smart!
  
Nak jugakkkk!!


   
Pesta tanglung yang tak macam pesta sebab semua fokus kat audioshow je..haha


Siapa menyampah tutup mata!

Pulau Warisan.Gambar simpanan Muni sebab tu takde gambar tanglung.

Muka Muni yang minta pelempang..huuhu.
Sedih betul nak tinggalkan kampung. Terima kasih tempat asalku kerana mengubat kesedihan di hati ini. Buat yang tak taw kenapa Muni cakap macam ni, abaikan sahaja. Semoga pemergian Muni ke Perlis bawa seribu satu kenangan manis kerana sem ini adalah permulaan tahun akhir Muni di UiTM. InsyaALLAH.

9.9.11

9/9/11

Tahun ini tahun ketiga ..
Kita melaluinya..
Namun bukan seperti dahulu..
Seperti mana kita ketawa gembira dahulu.

Dahulu ucapan hari lahirmu diucap penuh bahagia..
Kali ini kau laluinya penuh duka..
Bukan aku tidak mahu kembali menerima..
Aku takut kembali merana.

Maaf, mungkin ini bukan saatnya..
Walaupun bagiku hadirmu menyempurnakan..
Tetapi dirimu pernah melukakan..
Pedihnya masih terasa..

Kata mereka memaafkan lebih mulia..
Namun melupakan amat derita..
Biarlah ia berakhir sahaja..
Selamat Hari Lahir..

Rumah ITU dan Rumah INI



Pagi tadi Muni dikejutkan emak beberapa minit sebelum azan. Emak cakap selepas subuh, pergi hantar kuih kat rumah jiran-jiran. Emak buat banyak. Muni pon sambung tido dulu. Pas solat, Muni termenung dan terlentok kat sejadah(taktik pemalas). Emak cakap,

"Kalu ceroh doh, malu pulok nok gi ngato.Gi ah ato lu sebelong org gi beli keda."
(Kalau hari dah cerah, malu pulak nak hantar. Hantarlah dulu sebelum orang beli sarapan kat kedai)

Belum pon pukul 7 (selepas melawan kedinginan pagi dan katil yang memanggil-manggil), Muni pergi rumah INI dan rumah ITU. Sampai kat rumah INI;

'Assalamualaikum'

Tiada jawapan.

'Assalalamualaikummm...'.

Tiada jawapan.Ok, Muni bagi salam lagi.Kali ni lebih kuat.

'Assalamualaikummm!,'Berulang kali pula tu.

Sunyi. Seperti sunyinya malam hari.


Ok, pasnilah hantar kat rumah INI. Pergi rumah ITU lah pulak. Ha...macam itu le jugak. Tak ade org jawab pon. Berkali-kali jugakla eden bagi salamnyo. Pergi rumah INI balik pon, takde orang menjawabnya. Rumah cerah lampu terpasang, kereta ada. Aipp,tak baik bersangka buruk! Huhu

Muni ambil keputusan, tinggalkan kuih tu at dapur luar rumah. Untuk makluman, kawasan kejiranan  Muni ni majoriti ada 2 dapur: kat luar dan kat dalam. Apa akan jadi pada kuih tu agaknya? Kejam tak Muni? Muni balik cerita kat emak. Emak nak marah Muni takleh sebab dia tahu lama mana Muni duduk bagi salam sebab rumah kami dekat je. Boleh dengar suara Muni bagi salam.

Pastu Muni sambung agihkan kuih tu kat rumah jiran yang lain.Muni bernasib baik kerana jiran yang lain cepat sahaja keluar.

Umpama joging di pagi hari. Muni TAK PERNAH joging. Boleh tahan jauh jugakla Muni pergi agihkan kuih tu. Tak ramai sangat orang yang Muni jumpa sebab hari Jumaat cuti kat sebelah Terengganu. Masa tu la kita boleh tengok siapa yang boleh jadi bakal suami atau tak. Hehehe..

p/s:Muni asyik terfikir kat rumah INI dan rumah ITU. Adakah ini balasan kepada Muni yang selalu sembunyi kalau ada orang datang?Errrrrr.....Hehehe...

8.9.11

Spontaneous Thursday : Lisa Surihani vs Tiara Muni




p/s:sekadar gurauan..hahahaha..malas nak wat entry, tu yang merapu-rapu ni...

Keajaiban ALLAH SWT

Kampungku Sumber Gas Asli? Biasanya Muni buat entry pasal tempat orang. Ni Muni nak buat entry pasal tempat sendiri. Korang nilai la. Boleh jadi ke tidak? Muni amat berharap ia bukanlah sesuatu perkara buruk. Muni sayang orang kampung Muni apatah lagi Muni dah nak balik Perlis. Waaaaaaa...err..hihi


Kisahnya macam ni,semalam ada seorang plumber nak gali tanah untuk masukkan paip (boreng air). Terkejut dia apabila ada gas dan api terkeluar dari batang paip(lebih kurang camni la cite die). Kamera murah je, xleh nk shoot gmbr api lebih2 lagi waktu siang. Gambar ini diambil pada 7 hb iaitu petang tadi. Bomba datang tapi takleh wat ape-ape.


Tengok tu. Apinya tak nampak sangat. Tapi terbakar jugakla kertas tu.






Gambar yang diambil pada waktu malam. Lembut je apinya.



Gambar yang diambil tanpa flash. 


Ada banyak gambar tapi hanya ini yang mahu di upload. Hehe. Tu pon gambar daripada junior sekolah Muni dulu. Thanks so Much,vFarah.

p/s : walaupun apa sahaja yang dianugerahkan oleh ALLAH SWT, Muni amat berharap semoga ia tidak mendatangkan sebarang kesan buruk kepada kampung kami. InsyaALLAH. Amin Ya Rabbal Alamin.

7.9.11

499th and 500th Follower



~arigato~




Trimas Cik Aien = 499th dan Cik Atien = 500th yang telah mengikut belog ni. Walaupun dah hampir sepuluh bulan berblogging, baru dapat 500 followers.Ini mungkin disebabkan kekangan waktu study yang mencecah 6 bulan untuk satu sem baru-baru ni dan masa untuk berblogging sangat terhad. Thanks you guys yang sudi follow, shout, komen dan tak kurang juga kuat menyakat..hihi. Bagi yang belum follow, sila la follow dengan seikhlas hati. Xmau gaduh-gaduh k, kite nak hepi2 je=) Sayang yu'ol

Mulakan Sokongan Piala Malaysia



Semalam, Muni excited benar tengok score Terenggganu 3-0 Sime Darby. Muni pon dah tukar batch team Muni. Bukan nak bersemangat kenegerian tapi ingin memeriahkan lagi sukan bolasepak tanahair. Jika bukan kita yang menyokong sukan bolasepak negara, siapa lagi. Semangat 46 betul la..haha. Jangan cakap Muni riuh kat sini je. Muni pon dah pernah pergi stadium tapi tak kerap la. Tak sesuai sangat perempuan pergi stadium kan? Tunggu apa lagi, pilihlah team kegemaran kamu!Hihi


p/s;thanxx afzal fot tag..

6.9.11

Habis Tu? #1

Eksaited metol. Sudah turun 5 kilo. Sebelum bulan puasa dah turun 3 kilo. Tanpa diet! SEMUA adalah hasil daripada makan hati dan masalah kesihatan.Errr. Perlu ke rasa teruja? Don't worry. Mood Muni sekarang sedang ok.Sudah seminggu Muni meninggalkan blog ni.Now I'm back. Jom Bw!



31.8.11

Wordless Wednesday # 7- Its Me, Birthday Girl

Rumah datuk sedara

Rumah

Rumah Sedara



Rumah kakak
p/s:
Selamat Hari Raya Aidilfitri, 
Selamat Hari Merdeka dan 
Selamat Hari Lahir ke-22 pada saya, Munira - 31 Ogos 1989.

26.8.11

Puisi "Jika" terjemahan bagi "If" by Rudyard Kipling

Puisi ini merupakan terjemahan "If" karya Rudyard Kipling. Muni cuba untuk menterjemahkan puisi ini. Muni jadikan ia sebagai satu motivasi walaupun Muni tak mampu nak lakukan semua yang dikatakan. Dan korang adalah manusia yang hebat jika memilikinya. Betulkan Muni jika tersilap ye.




Jika oleh 
Rudyard Kipling

Jika anda boleh berfikir apabila orang lain
kehilangan kewarasan dan menyalahkan anda;
Jika anda boleh percaya pada diri sendiri apabila semua manusia meragui anda,
Tetapi biarkan mereka meragui juga;
Jika anda boleh tunggu dan tidak akan bosan dengan menunggu,
Atau telah ditipu, tetapi tidak menipu,
Atau telah dibenci, tetapi tidak membenci,
Walaupun begitu, jangan kelihatan terlalu baik, jangan bercakap terlalu bijak;

Jika anda boleh bermimpi - dan tidak terbawa-bawa dengan mimpi anda;
Jika anda boleh berfikir dan tidak membuat pemikiran matlamat anda semata-mata;
Jika anda boleh bertemu dengan kemenangan dan bencana
Dan menghadapinya  kedua-dua dengan tenang;
Jika anda boleh menahan setiap kebenaran yang anda katakan
Diputar belit oleh si petualang untuk memerangkap orang lain,
Atau melihat harapan anda dihancurkan,,
Dan redha dan membina kembali semangat yang hilang;

Jika anda boleh menukarkan semua kemenangan anda
Dan berani mengambil risiko,
Dan jika kehilangan, dan bermula sekali lagi pada permulaan anda
Dan tidak pernah menyesali kehilangan;
Jika anda boleh memaksa jantung dan saraf dan urat
Untuk terus berfungsi
Dan bertahanlah walaupun kamu tidak punya apa-apa lagi
Dengan Kemahuan yang mengatakan : "Bertahanlah";

Jika anda boleh bercakap dengan orang ramai dan menjaga maruah anda,
Atau berjalan dengan raja-raja dan orang kebesaran -  dan tidak lupa diri;
Jika tiada musuh mahupun kawan-kawan yang penyayang boleh menyakiti anda;
Jika semua manusia percaya pada anda, tetapi tidak keterlaluan;
Jika anda boleh mengisi saat-saat yang pantas dengan sebaiknya
Dengan bermanfaat selama enam puluh saat '-
Kamu akan menguasai Bumi dan semua yang di dalamnya,
Dan - yang lebih daripada itu - anda akan menjadi manusia hebat, anakku!